DRUŠTVO   UZGAJIVAČI   ČLANOVI
 
 
 
Home arrow Fauna Europe
Fauna Europe
Zelendur Print E-mail

 

Zelendur  -  Carduelis chloris

 

 English  Greenfinch     


 Deutsch  Grünling oder Grünfink
 Italiano Verdone
 Espagnol Verderon

 France Verdier d´Europe

 

 

 


 

 

 

 

Stručna klasifikcijia :  Porodica :  FringillidaeZs (Zebe)j

                                       Rod         :  Carduelis  

                                       Vrsta       : C. chloris

 Hrvatski regionalni nazivi: Tarant, zelendur, verdun, ringla, gringl.

 
Zelendur je jedana od najuobičajenih ptica koje obitavaju i žive vrlo blizu čovjeku. Ove ptice obitavaju u parkovima i  vrtovima, uobičajeno ih je primjetiti i u gradskim predgrađima, u drvoredima uz gradske prometnice, ali i na rubovima šuma i voćnjacima.  Najčešće prezimljavaju na poznatom im području, sa izuzetkom krajnjih sjevernih obitavališta od kud se ptice tijekom zime sele na jug, ali početkom travnja se u manjim jatima vraćaju.

Par zelendura gradi gnijezdo od raznog matrijala, ponajviše suhe trave, malih grančica, itd.

Gnijezdo pronalazimo na stablima smreke, bora, ali i raznih voćaka, a nimalo nije čudno da ih pronađemo uz ceste na visokim stablima divljeg kestena itd.

Ženka snese 5-6 jaja te leži na njima 13-14 dana, tjekom tog vremena mužjak ju hrani na gnijezdu. Nakon sto se mladi ptići izlegu o nijma se brinu oba roditelja, hrane ih ponajviše poluzrelim sjemenjem raznog bilja, ali tu i tamo i živim insektima kao npr. raznim gusjenicama ali i paucima. Nakon  približno 14 dana mladi ptići vec operjavaju ali jos nisu spremni napustiti gnijezdo. Uobičajeno možemo mlade ptice vidjeti na rubu gnijezda ili grančicama pokraj, gdje ih roditelji hrane dok ne budu spremni za prvi let.

Duljina: 14 – 15 cm

Težina: 15 – 20 g.

Veličina jaja: : 17,2 – 24,1 x 12,2 -6,1 mmm

 


      Mužjak zelendura                                  Ženka zelendura

 


Uzgoj i briga:

 Za kvalitetan i uspješan uzgoj zelendura uzgajivači preporučuju držanje para ptica u velikoj letarci gdje mogu biti prisutne i druge srodne vrste, ili u posebnim letarkama minimalnih dimenzija 200x200x120 cm (dužina x širina x visina). Preporučljivo je da  letarka ili volijera bude do pola zaštićena kako bi ptice imale zaklon od vjetra i kiše, te  kako bi  preko ljeta ptice imale sjenu od sunca. U zaštićenom dijelu letarke postavlja se gnijezdo , najčešće uzgajatelji koriste iste gnijezda kakva se koriste za kanarince boje. Uzgajatelji oko gnijezda najčešće stavljaju borove grane kako bi se ptice osjećale sigurnijima i kako bi ambijent bio što prirodniji. Naravno ipak se mora voditi računa da je moguće motrenje gnijezda i prstenovanje mladih ptica kad dode vrijeme za to. Materijal koji se pticama nudi za oblaganje gnijezda su načešće kokosove vlati, konjska dlaka, vlati suhe trave, jutena vlakna i ostalo. Ako  mužjak i ženka prihvate jedno drugo vrlo brzo kreću sa gradnjom gnijezda , i naposlijetku ženka snese jaja na kojima počinje ležati. Nakon otprilike 12  dana mladi ptići se vale iz gnijezda. Tada roditeljima treba davati sto različitije poluzrelo sjemenje koje pronalazimo u prirodi.

Mlade hrani isključivo ženka do starosti 7 dana , a nakon toga počinje ih hraniti i mužjak, tek tada ženka može nesto češće napustiti gnijezdo.

Prstenovanje mladih se najčešće izvodi 5 -6 dana nakon valjenja mladih iz jajeta, ali nije pravilo , ovisi o tome koliko kvalitetno roditelji hrane mlade i kakva je kvaliteta hrane.

 

Postoje mnogobrojne mutacije, npr. lutino (žuta ptica sa crvenim očima), ahat, izabela, pastelna. Sa takvim mutacijama uzgajivači dobivaju jako lijepe križance izmedju zelendura i kanarinca.

 

 

Pored Europskog zelendura (Carduelis chloris) postoje još dvije vrste.

To su Himalajski zelendur (Carduelis spinodes), još jedna planinska ptica, koja ima glavu i kljun poput našeg zelendura, ali ima tijelo i oznake poput cajzića (Carduelis spinus). Drugi je Kineski zelendur (Carduelis sinica),  ponekad nazvan i orijentalni zelendur i koji, naravno, živi u Kini. Ova ptica ima glavu i kljun poput našeg europskog zelendura ali ima tijelo i oznake poput češljugara (Carduelis Carduelis). Himalajski i kineski zelendur daju plodne križance kada se pare sa europskim zelendurom.

 

 Europski zelendur Kineski zelendur Himalajski zelendur
     

 Rasprostranjenost zelendura:

 
Europski
 Kineski
 Himalajski


Raspoznavanje spola:

 

Mužjak zelendura 

 
   


 Ženka zelendura

 

 

Mužjak zelendura
 Ženka zelendura
   

 

Stanište Europskog zelendura:

 

  Prisutnost cijele godine  
 Ljetni rasplodni period
 Zimsko obitavalište 

 

Pripremio i uredio: Darko Mičetić


 
 
© 2023 cesljugar-rijeka.hr
Darko Mičetić, webmaster